Zwitserlevengevoel

01-01-2023 19:52

We willen het nog een keer met u hebben over dit artikel, waarover we vorige week schreven.

Seniorenorganisaties vinden nieuwe pensioenwet niet goed genoeg | Hart van Nederland

Daarin geeft Koepel-voorzitter John Kerstens commentaar op de onlangs door de Tweede Kamer aangenomen nieuwe Pensioenwet.

Over dat commentaar gaat het nu niet, want u weet hoe de Koepel over de wet denkt (zij komt de beloftes van het pensioenakkoord niet na). Nee, het gaat deze keer ergens anders over. Valt u iets op aan het artikel? Niet? Kijk dan nog eens goed. Een hint: het gaat niet om de tekst. Het gaat om de foto.

Blijkbaar kunnen veel media niets anders verzinnen als ze een artikel over senioren schrijven dan daar dan zo’n typische ‘Zwitserlevengevoel-foto’ bij te zetten. Zo’n foto waarbij iedereen denkt ‘Wat hebben ze het toch goed die senioren, en maar klagen.’

Dat is een vals beeld. Niet alleen omdat dat voor heel veel ouderen helemaal niet geldt en dus feitelijk onjuist is (een op de vijf senioren moet rondkomen met alleen AOW, vier op de vijf ontvangt daarnaast een bescheiden pensioentje). Het is ook vals in een andere betekenis van dat woord: gemeen. Het is een gemeen beeld om senioren altijd als weldoorvoede de wereld rondreizende pensionado’s neer te zetten. Bedoeld om alle argumenten die senioren in welke discussie dan ook innemen bij voorbaat onschadelijk te maken en er niet op in te gaan: ‘klagende boomers, niet serieus nemen.’

Het is ook een veel gebruikt beeld. Als het gaat om de crisis op de huizenmarkt (‘komt omdat ouderen in hun veel te ruime woningen blijven zitten’). Als het gaat om de pensioendiscussie. Een staatssecretaris maakte het zelfs een keer zo bont dat-ie toen het over het eindelijk een keer indexeren van pensioenen ging in de Kamer zei ‘Als we nu gaan uitdelen, vinden jongeren straks de hond in de pot.’ Fout op fout was dat. Toen de Koepel ‘m daar op aansprak, bood-ie z’n excuses aan. Achter gesloten deuren, dat wel.

Het is ook een beeld dat je als belangenbehartiger van senioren altijd op achterstand zet.

Ook daarom hebben we er belang bij om het te nuanceren. En er elke keer opnieuw op te wijzen. Zoals Koepel-voorzitter John Kerstens eerder deed in het in Trouw verschenen opinieartikel.

Lekker hè, senioren framen als verhuisweigeraars en potverteerders (trouw.nl)

 

 

© 2016 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode