Tweede Kamer dringt aan op indexatie pensioenen

15-05-2022 16:16

Hoewel een deel van Europa in brand staat, de economische vooruitzichten beroerd zijn en de aandelenbeurzen kelderen, stijgen de dekkingsgraden van pensioenfondsen sterk. Dat komt omdat de ‘risicovrije’ rente waarmee ze moeten rekenen als het gaat om de hoogte van hun buffers wèl omhoog gaat. Bij een hogere rente mogen die buffers kleiner zijn. En dat leidt tot de rare situatie dat er al die jaren dat de pensioenpotten fors groter werden geen ruimte was voor indexatie en net nu de vermogens van pensioenfondsen onder druk staan die ruimte er wel is. Als dat iets duidelijk maakt, dan is dat natuurlijk wel de krank-zinnige rol van de rekenrente in het huidige pensioenstelsel.

Dat daargelaten: er is dus eindelijk ruimte voor indexatie. Dat is goed nieuws. Maar wie zou verwachten dat pensioenfondsen, die jarenlang zeiden dat ze ‘wel wilden indexeren, maar niet mochten’, de pensioenen nu dan ook vast en zeker gaan verhogen komt misschien van een koude kermis thuis. Steeds meer pensioen-fondsen geven aan dat die verhoging nog helemaal niet zeker is.

De Koepel Gepensioneerden probeert de politiek er al een tijdje van te overtuigen dat het nu toch echt de hoogste tijd voor indexatie is. Nadat de Tweede Kamer daardoor eind vorig jaar al aandrong op het mogelijk maken van indexatie in 2022, werd ook afgelopen week weer een motie met eenzelfde strekking aangenomen. Die roept minister Schouten op om met pensioenfondsen in gesprek te gaan om zodra de (versoepelde) regels dat toelaten de pensioenen ook echt te verhogen. Naar verwachting is dat met ingang van 1 juni. De minister had de motie overigens ontraden, maar ze moet er nu dus wel mee aan de slag.

Overigens zal indexatie dit jaar verder koopkrachtverlies voor senioren niet voorkomen. Daarvoor stijgt de inflatie te hard.

 

 

© 2016 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode