Prijsplafond energie definitief: hoger plafond voor stroom en de tarieven omlaag.

06-10-2022 14:35
Het kabinet heeft een definitief prijsplafond voor gas en stroom voor consumenten vastgesteld. Voor gas gaat straks een maximumprijs van 1,45 euro per kubieke meter gelden en voor stroom maximaal 0,40 euro. Het prijsplafond geldt vanaf 1 januari 2023: voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting van 190 euro per maand op de energierekening, maakte het kabinet bekend.
Het prijsplafond ligt lager dan de regeling waarmee het kabinet op Prinsjesdag kwam: in plaats van 1,50 euro voor een kubieke meter gas geldt er nu een maximum van 1,45 euro voor een kubieke meter gas. Voor stroom geldt een maximum van 0,40 euro per kWh in plaats van de oorspronkelijke 0,70 euro per kWh.
 
Kosten van het prijsplafond
Doordat het pakket soepeler is, vallen de maatregelen ook een stuk duurder uit: 23,5 miljard euro als de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven, maar de regeling voor volgend jaar kan in het minst gunstige geval zelfs oplopen tot 40 miljard euro. Het kabinet ging eerst uit van ongeveer 10 tot 15 miljard euro.
De maatregelen op een rij:
-In november en december krijgen huishoudens 190 euro per maand aan compensatie. Deze korting wordt door de energiemaatschappij waar je klant bent uitgekeerd. Wie een lage energierekening heeft, krijgt evengoed twee keer 190 euro.
-Tot een gemiddeld verbruik van 1200 m3 en 2900 kWh geldt een maximumprijs van respectievelijk 1,45 en 0,40 euro.
-De maximumprijs die mensen betalen voor stroom daalt van 0,70 eurocent naar 0,40 euro per kWh. Op die manier moeten ook mensen die geen gas meer verbruiken meeprofiteren van het prijsplafond.
-Het maximumtarief voor gas daalt iets: van 1,50 euro naar 1,45 euro per m3.
-Voor stroom geldt straks een hoger plafond dan oorspronkelijk de bedoeling was. In de eerdere plannen van het kabinet gold het prijsplafond tot een jaarlijks verbruik 2400 kWh stroom, maar dat is nu naar boven bijgesteld tot 2900 kWh.
-Het kabinet onderzoekt nog wat de mogelijkheden zijn om mensen te helpen die gebruikmaken van blokverwarming. Daar is dus nog niks over bekend.
 
Bron: A

Het kabinet heeft een definitief prijsplafond voor gas en stroom voor consumenten vastgesteld. Voor gas gaat straks een maximumprijs van € 1,45 per kubieke meter gelden en voor stroom maximaal € 0,40. Het prijsplafond geldt vanaf 1 januari 2023: voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting van € 190 per maand op de energierekening, maakte het kabinet bekend.
Het prijsplafond ligt lager dan de regeling waarmee het kabinet op Prinsjesdag kwam: in plaats van € 1,50 voor één kubieke meter gas geldt er nu een maximum van € 1,45 voor één kubieke meter gas. Voor stroom geldt een maximum van € 0,40 per kWh in plaats van de oorspronkelijke € 0,70 per kWh. Kosten van het prijsplafond Doordat het pakket soepeler is, vallen de maatregelen ook een stuk duurder uit: 23,5 miljard euro als de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven, maar de regeling voor volgend jaar kan in het minst gunstige geval zelfs oplopen tot 40 miljard euro. Het kabinet ging eerst uit van ongeveer 10 tot 15 miljard euro.

De maatregelen op een rij
- In november en december krijgen huishoudens € 190 per maand aan compensatie. Deze korting wordt door de energiemaatschappij waar je klant bent uitgekeerd. Wie een lage energierekening heeft, krijgt evengoed twee keer € 190 .

- Tot een gemiddeld verbruik van 1200 m3 en 2900 Kwh geldt een maximumprijs van respectievelijk € 1,45 en € 0,40.

- De maximumprijs die mensen betalen voor stroom daalt van € 0,70 naar € 0,40 per kWh. Op die manier moeten ook mensen die geen gas meer verbruiken meeprofiteren van het prijsplafond. - Het maximumtarief voor gas daalt iets: van € 1,50 naar € 1,45 per m3 .

- Voor stroom geldt straks een hoger plafond dan oorspronkelijk de bedoeling was. In de eerdere plannen van het kabinet gold het prijsplafond tot een jaarlijks verbruik 2400 kWh stroom, maar dat is nu naar boven bijgesteld tot 2900 kWh.

- Het kabinet onderzoekt nog wat de mogelijkheden zijn om mensen te helpen die gebruikmaken van blokverwarming. Daar is dus nog niks over bekend.

© 2016 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode