Koopkracht gepensioneerden fors achteruit

22-08-2021 21:46

Koepel Gepensioneerden maant politiek tot actie.

‘Gepensioneerden krijgen volgend jaar een flinke financiële kater te verwerken. Hun besteedbare inkomen staat onder druk door oplopende prijzen en een stagnerende AOW.’ Zo vatte De Telegraaf de paragraaf over dat besteedbare inkomen in een deze week verschenen analyse van het economisch bureau van ABN AMRO samen. In die analyse (die vooral inging op de gevolgen van de oplopende inflatie) waarschuwt de bank dat de koopkracht van senioren waarschijnlijk verder gaat afnemen. De afgelopen tien jaar is die inmiddels bijna 15% gaan achterlopen bij de koopkracht van andere groepen.

En die trend lijkt zich dus voort te zetten. Geen nieuws, en toch ook weer wel.

Senioren bungelen al jarenlang onderaan de koopkrachtlijstjes. Daarom ook heeft de Koepel Gepensioneerden een tijdje geleden de politiek in de aanloop naar Prinsjesdag en een nieuw kabinet stevig opgeroepen daar verandering in te brengen.

In de eerste plaats door indexatie van pensioenen mogelijk te maken, zodat die de prijsstijgingen volgen. Maar ook door allerlei in de aanloop naar de verkiezingen gelanceerde plannen van verschillende politieke partijen niet in een nieuw regeerakkoord op te nemen, maar in de prullenbak te mikken. Plannen om de AOW te gaan fiscaliseren bijvoorbeeld. Plannen om eigen bijdragen in de zorg te verhogen. Plannen om een eigen huis veel zwaarder te gaan belasten. Plannen die met name (ook) gepensioneerden stuk voor stuk nog eens extra in hun portemonnee zullen raken. En tenslotte door zo nodig op Prinsjesdag extra specifieke maatregelen te treffen om de koopkracht van senioren weer in de pas te laten lopen.

Naar aanleiding van het onderzoek van ABN AMRO heeft de Koepel Gepensioneerden dat pleidooi gisteren nog eens herhaald. En dat is hard nodig. Want de gemiddelde journalist, politicus of gewone burger heeft te vaak het gevoel dat senioren ‘niks te klagen hebben, maar dat wel graag doen’. Onzin, zoals uit de cijfers van deze week opnieuw bleek.

 

 

© 2016 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode