Held. Dat mag best eens gezegd worden

14-11-2022 21:56

Op 10 november was de Dag van de Mantelzorg. Heeft U aandacht besteed aan een mantelzorger in de nabijheid?

Mantelzorgers zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Vaak vinden ze de zorg vanzelfsprekend, maar dat is het niet.
Het is bijzonder en verdient waardering. Op de Dag van de Mantelzorg laat heel Nederland dat weten. Als Koepel Gepensioneerden vinden wij mantelzorgers in ieder geval helden. Dat mag best eens gezegd worden.

Mantelzorger ben je als je meer dan 8 uur in een week voor een ander zorgt. Wij vinden dat diegene eens een extra compliment of een schouderklop verdient. Op 10 november was dat de nationale dag van aandacht maar zo’n moment van een schouderklop mag natuurlijk altijd!

Ben je mantelzorger, weet dan dat je niet de enige bent want in Nederland zorgen 5 miljoen mensen voor een naaste. Die zorg mag gezien worden en daarom wordt af en toe de spotlight op deze mantelzorghelden gezet. Als voorbeelden van complimenten kun je iemand verrassen met een klein of groot gebaar in de vorm van een:

  • ontbijt op bed, een bloemetje of een kaartje
  • kopje koffie, een diner of een filmpje
  • maaltijd, doe een klus of werk de tuin bij
  • verzin zelf iets waarvan je weet dat iemand daar echt blij mee is

Het initiatief voor de Dag van de Mantelzorg is ruim twintig jaar geleden genomen door MantelzorgNL. Inmiddels is het uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende activiteit. Overal in het land worden activiteiten georganiseerd en ontvangen mantelzorgers (in welke vorm dan ook) een waardering. MantelzorgNL ondersteunt als landelijke organisatie deze initiatieven.

Wat is mantelzorg eigenlijk?

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.

Hoeveel mensen verlenen mantelzorg?

1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder gaven in 2019 mantelzorg, dit zijn circa 5 miljoen mantelzorgers.

-        830.000 mantelzorgers mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp

-        9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers)

-        Ongeveer 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen

-       1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

Kijk ook eens op de website van Mantelzorg

 

 

© 2016 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode