Dit wetsvoorstel brengt het vertrouwen niet terug

15-05-2022 16:13

Afgelopen dinsdag organiseerde de tweede Kamer een rondetafelgesprek over de pas ingediende Wet Toekomst Pensioen. Daarvoor was onder meer John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden, uitgenodigd. Hij sprak namens de zogenaamde ‘Seniorencoalitie’, het samenwerkingsverband van de Koepel met de andere landelijke seniorenorganisaties (ANBO, KBO-PCOB en NOOM).

Kerstens benadrukte in zijn bijdrage dat pensioen bij uitstek een kwestie van vertrouwen is en dat dat vertrouwen bij de gemiddelde gepensioneerde inmiddels is verdwenen ‘als je pensioen al dertien jaar niet is verhoogd, terwijl je om je heen alles duurder hebt zien worden en ziet dat je pensioenfonds eigenlijk jaar in jaar uit fraaie rendementen behaalt. Dat er dus iets moet veranderen, is duidelijk. Om dat vertrouwen terug te winnen. Door te zorgen voor een koopkrachtiger pensioen, want dat is de kern.’

Maar het nu ingediende wetsvoorstel gaat dat vertrouwen niet terugbrengen, vervolgde Kerstens. Daarvoor is het te complex (zoals inmiddels ook steeds meer deskundigen uit de pensioenwereld zelf betogen). Bovendien worden de gedane beloftes (onder meer over dat koopkrachtigere pensioen) niet ingelost, hebben senioren onvoldoende comfort bij een eerlijke overstap naar het nieuwe stelsel en krijgen ze onvoldoende zeggenschap over hun pensioen.

Kerstens verwees naar het door de Seniorencoalitie eerder ingediende position paper en de daarin door seniorenorganisaties voorgestelde oplossingen. Hij wees er nog eens op dat een pensioenstelsel uiteraard goed moet zijn ‘voor oud en jong, maar als degenen die de gevolgen ervan direct in hun portemonnee voelen (en dat zijn de gepensioneerden) er geen vertrouwen in hebben, als juist bij hèn het draagvlak ontbreekt, dan moet de Kamer in haar rol als volksvertegen-woordiger daar wat mee.’

De komende weken zal de lobby om het wetsvoorstel op de door de Senioren-coalitie gewenste verbeteringen worden voortgezet, onder meer door gesprekken met de woordvoerders van diverse politieke partijen. Daarnaast zal op korte termijn een speciale actiewebsite worden gelanceerd. Nader bericht daarover volgt snel.

Een fragment uit het rondetafelgesprek waarin John Kerstens spreekt, bekijkt u hier en met deze link kunt u het gehele gesprek nakijken.

 

 

© 2016 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode