De Telegraaf is overtuigd, nu de politiek nog

10-09-2022 21:17

Na het voorpagina-artikel van gisteren en een ondersteunend commentaar daarbij wijdt De Telegraaf ook z’n hoofdredactioneel commentaar van vandaag aan de nieuwe pensioenwet.

En ook daarin volgt de krant het pleidooi van de Seniorencoalitie (Koepel Gepensioneerden, ANBO, KBO-PCOB en NOOM): laat zorgvuldigheid voor snelheid gaan en stel de behandeling van de wet uit. Omdat het vertrouwen in de belangrijkste belofte van de nieuwe wet (een koopkrachtiger pensioen) fors is aangetast.

En dat is veroorzaakt door de minister zelf. Die dacht met een simpel tabelletje iedereen ervan te overtuigen dat het met de koopkracht in de nieuwe wet wel goed zit. Maar maakte daarbij een rekenfout: het tabelletje toonde juist het tegendeel aan. Ze maakte het vervolgens nog erger door, eenmaal daarmee geconfronteerd, om de hete brij heen te draaien. En dat terwijl een koopkrachtiger pensioen nu net de belangrijkste belofte van het wetsvoorstel is. Het niet kunnen waarmaken daarvan is op z’n beurt het belangrijkste kritiekpunt van de Koepel Gepensioneerden en haar collega-seniorenorganisaties.

De krant is inmiddels door ons standpunt overtuigd. In haar commentaar van vandaag meldt ze dat de onduidelijkheid over de cijfers, en dus over hoe de nieuwe wet straks uitwerkt, geen vertrouwen wekt:

‘Minister Schouten (Pensioenen) stelt dat de Kamerbehandeling prima door kan gaan. Technisch gezien klopt dat misschien, maar het gaat hier niet om een abstracte stelselwijziging maar om de bestaanszekerheid van veel mensen. Als blijkt dat nog niet hard kan worden gemaakt dat dit nieuwe stelsel tot een koopkrachtiger pensioen leidt, dan zal meer tijd moeten worden genomen om het plan beter te maken. Anders wordt ook het laatste restje vertrouwen in het pensioen te grabbel gegooid.’

Een conclusie die bijna letterlijk gelijk is aan wat Koepel-voorzitter John Kerstens in dat eerdere interview zei.

Nu moet de Tweede Kamer nog worden overtuigd. Daar ligt overigens inmiddels om dezelfde redenen een verzoek tot uitstel van negen oppositiepartijen. In de lobby deze week proberen we uiteraard meer partijen daarin mee te krijgen.

Wordt vervolgd.

 

 

© 2016 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode